Kaj je CRM

CRM – Customer relationship management oz. po slovensko upravljanje odnosov s strankami je sistem, s katerim v vašem podjetju upravljate vse odnose in stike s strankami ter potencialnimi strankami. Cilj CRM sistema je preprost: Izboljšati odnose s strankami. S pomočjo CRM sistema ostanete s stranko v rednem stiku, nadgrajujete odnose in povečujete profitablinost vašega podjetja

Ko govorimo o CRM-ju, največkrat pomislimo na CRM sistem, orodje, ki omogoča: 

 • Upravljanje kontaktov 
 • Upravljanje prodaje 
 • Nadzor nad produktivnostjo 
 • Itd. 

CRM sistem vam omogoča, da se v vašem podjetju osredotočite na posamične odnose – kot npr. s strankami, uporabniki storitev, sodelavci, dobavitelji, … , skozi celotni življenjski ciklus posameznika. To vključuje tudi pridobivanje novih strank, pridobivanje novega posla in podporo obstoječim strankam. 

Kabi CRM

Zakaj je CRM pomemben za vaš posel?

CRM bo postal eden najpomembnejših sistemov, ki ga bo uporabljalo podjetje. Če želite, da vaše podjetje obstane in da je konkurenčno ostalim, je uporaba CRM sistema edina prava rešitev. S CRM-jem boste lahko uresničili vaše cilje, tako poslovne, kot finančne. Z njim boste lahko spremljali:

 • Vso interakcijo s stranko,
 • Kje v prodajnem procesu se nahajamo, 
 • Koliko povpraševanj imamo,
 • Koliko je uspešno zaključenih prodaj,
 • Kdo je bil najboljši prodajalec,
 • Koliko smo prodali v preteklem mesecu,
 • Kakšne so želje stranke,
 • V kateri fazi so projekti,
 • Katere naloge imamo za danes,
 • Kdo je na dopustu,
 • Koliko ur smo opravili prejšnji mesec,
 • Itd.

V CRM-ju boste našli vse podatke o vašem poslovanju na enem mestu. Podatki o strankah, projektih, prodajah, itd. ne bodo več raztreseni v različnih Excel tabelah, Word dokumentih, trdih diskih, … pač pa so vsi podatki združeni in dostopni na enem mestu vsem. Ker je Kabi CRM sistem v oblaku, to pomeni, da je dostopen kjerkoli in kadarkoli. Z uporabo CRM sistema boste povečali produktivnost celotnega podjetja, saj bo vsak posameznik točno vedel kaj mora narediti in kdaj mora to urediti. Poleg tega boste pa imate celoten pregled nad delom skozi sistem poročil in statistike.

Prav tako pa ob pravilni in redni uporabi, predstavlja CRM sistem srce in motor digitalne transformacije. Procesi, informacije in ročno delo, ki so ga zaposleni prej opravljali na roke in v različnih sistemih se digitalizira in zlije v en sam robusten sistem, ki poganja celotno poslovanje.

Različne vrste CRM sistema

Kabi CRM sistem je prilagodljiv glede na vrsto dela, ki ga opravljate v podjetju oz. bolje rečeno glede na vašo vlogo v podjetju.  

Primer: Če delate npr. v podpori potrebujete za vaše delo orodje, s katerim bo ta podpora pregledna in učinkovita. Za ta namen uporabite CRM podpora, ki je izdelana tako, da optimizira podporne procese, garancijske zahtevke, pomoč strankam, itd. Rešitev CRM podpora je tako točno namenjena zaposlenim iz podpornega oddelka. 

Na drugi strani imamo rešitev za vse prodajalce. To je CRM prodaja. CRM prodaja je rešitev, ki omogoča standardizirane prodajne procese, s čimer si povečate uspešno prodaje in prodajnega oddelka. Prodaja omogoča celovit pregled in vodenje prodajnega postopka od prvega srečanja do zaključnega posla. 

V Kabiju imamo pred pripravljene različne vrste CRM sistemov, ki omogočajo delo različnim oddelkom v posameznem podjetju. To so: 

Vsak sistem je uporaben kot samostojno orodje, vendar pa so med seboj povezljivi. Vsak posameznik ima dostop do sistema, ki ga potrebuje za delo. Določene aplikacije v ozadju – Kontakti, E-Poštar, HRM, itd. pa so skupne vsem, saj brez njih delo ne bi bilo učinkovito.

CRM in projektno vodenje

CRM in projektno vodenje sta dva sistema znotraj Kabijeve platforme. Sistema sta med seboj različna, vendar pa sta si po sami naravi komplementarna. S pomočjo CRM sistemom pridobimo nove stranke in z njimi vzdržujemo stik. Na ta način gradimo dolgoročne odnose s strankami in jim preko CRM sistema pomagamo, da bodo povečali svojo uspešnost.

Na drugi strani pa imamo sistem za projektno vodenje. Sistem za projektno vodenje vam omogoča celovito upravljanje vseh projektov. Projektno vodenje se po navadi uporablja za že sklenjene posle.

Projekt se začne, ko pridobite posel, kar pomeni, da ko preko CRM-ja pridobite novo stranko, lahko začnete nov projekt. Kabi platforma omogoča, da enostavno preidete iz CRM sistema v sistem projektnega vodenja. Vsi podatki o stranki so že vneseni in jih ni potrebno ponovno vpisovati.

CRM sistem Kabi - Koledar
CRM sistem Kabi - Koledar

Kaj počne CRM sistem?

CRM sistem oz. CRM program vam pomaga pri iskanju novih strank, pridobitvi novih poslov in kar je še pomembneje, ohranjanju dobrih odnosov z novimi in obstoječimi strankami. S pomočjo CRM-ja boste v vsakem trenutku vedeli, kaj se dogaja s stranko in kako ji pomagati. Na ta način boste ustvarili zadovoljne stranke, ki bodo z veseljem sodelovale z vami.

CRM omogoča, da se informacije o strankah, njihove želje, zahteve, itd, ki prihajajo iz različnih virov (spletna stran, telefon, e-mail, socialna omrežja), prikažejo v strukturirani obliki na enem mestu v CRM sistemu. Vsi podatki o posamezniku in organizaciji/ podjetju so tako na enem mestu, s čimer lažje upravljate s strankami in gradite trdnejše odnose.

Kako lahko CRM pomaga vašemu podjetju?

CRM je sistem, ki vam pomaga pri učinkovitejšem upravljanju strank in podjetja. Cilj uporabe CRM sistema v podjetju je izboljšanje odnosov s strankami za povečanje uspešnosti podjetja. Za vsako podjetje je uporaba CRM sistema v današnjem času nuja, saj se vsakodnevno srečujemo z mnogimi informacijami, ki jih je brez CRM-ja nemogoče kvalitetno obdelati. Poleg tega se podjetja, ki ne uporabljajo CRM sistema, srečujejo s številnimi organizacijskimi težavami, saj nimajo nadzora nad tem, kdo kaj dela, ali je bila poslana ponudba stranki, ali je bila rešena reklamacija stranke, itd.

Uporaba CRM sistema vam pomaga pri:

 • Izboljša rezultate v prodaji, podpori in projektnem vodenju
 • Prepoznavanje in kategorizacija sledi / povpraševanj
 • Poveča življenjsko vrednost stranke
 • Izboljšajte podporo strank
 • Izboljšajte vaše izdelke in storitve
 • Pripravljenost na vse izzive

CRM je več kot le sistem

CRM sistem pomaga podjetju oz. uporanbikom, da se osredotočijo na odnose z ljudim, se pravi s strankami, sodelavci, partnerji in dobavitelji.

Ko ljudje govorijo o CRM sistemu, imajo po navadi v mislih eno od spodnjih treh stvari:

 • CRM kot tehnologija – po navadi tako interpretacijo enačimo s CRM programom, ki se nahaja v oblaku in ga podjetje uporabljajo za beleženje, poročanje in analiziranje interakcij med uporabniki in podjetjem. Poleg imena CRM program, ga imenujemo tudi CRM sistem
 • CRM kot strategija – to predstavlja miselnost podjetja o tem, kako je potrebno upravljati odnose s strankami in potencialnimi strankami
 • CRM ko poslovni proces – to predstavlja posvojitev CRM-ja za upravljanje odnosov s strankami v podjetju.
CRM je več kot le sistem
CRM je več kot le sistem